Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Απάντηση των Τεχνολόγων Μηχανικών στην πρόταση του τεε της Φεβρουαρίου 2013-03-10


Κύριοι του τεε,

μιας και η ΕΕΤΕΜ  του λάου-λάου δεν λέει να σας απαντήσει αναλαμβάνω την ευθύνη της απάντησης στην πρόταση που καταθέσατε τον Φεβρουάριο του 2013 για συζήτηση από την πλευρά των Τεχνολόγων Μηχανικών.

Για την ιστορία και μόνο, προτού μπω  στο κυρίως θέμα, θα ήθελα να καταγράψω την προηγούμενη εμπειρία που αποκτήσαμε από αυτού του είδους τις προτάσεις σας και η οποία αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο των πρακτικών που επελέγησαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Την τελευταία φορά λοιπόν υπουργός παιδείας ήταν ο κος Στυλιανίδης και πρόεδρος του τεε ο κος Αλαβάνος. Με την κατάθεση τις πρότασης σας για διάλογο απομακρύνθηκε ο κος Στυλιανίδης που εφάρμοζε την μέχρι τότε διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική (πρωθυπουργός ο κος Κ. Καραμανλής) και στο πλάνο μπήκε ο κος Σπηλιωτόπουλος ο οποίος αντικαθιστώντας τον κο Στυλιανίδη εισηγήθηκε ένα σχέδιο νόμου για τα ΤΕΙ όπου κατά την φάσης της εισήγησης προβλεπότανε μόνο η υπογραφή του υπουργού παιδείας για την έκδοση των ΕΔ των ΤΕΙ (αφαιρώντας τα συναρμόδια υπουργεία του προηγούμενου νόμου). Όταν ο νόμος ψηφίστηκε αντί για την νομοθέτηση της έκδοσης ΕΔ για τα ΑΤΕΙ με μοναδικό προαπαιτούμενο την υπογραφή του υπουργού παιδείας τελικά ψηφίστηκε για χι λόγους η δεύτερη εναλλακτική του κου Σπηλιωτόπουλου με την οποία νομοθετήθηκε να υπογράφει για την έκδοση των ΕΔ των ΤΕΙ η σάρα, η μάρα και το κακό συναπάντημα.

Αδιάψευστος μάρτυς του πόσο πετυχημένο ήταν το εγχείρημα αυτό του κου Σπηλιωτόπουλου είναι η σημερινή σας πρόταση που μας βρίσκει σχεδόν πέντε χρόνια μετά να συζητάμε ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Ακόμη.

Αφού λοιπόν ορίσαμε το πρόσφατο ιστορικό πλαίσιο των μεταξύ μας σχέσεων, μιας και η συνολική εικόνα σας στα μάτια των αποφοίτων ΤΕΙ περιλαμβάνει εικόνες και ήχους με λόγια «αγάπης» και «στοργής» από τα μέλη σας προς εμάς, με αδιανόητους για δημοκρατική χώρα χαρακτηρισμούς για συμπολίτες σας που έχουν αποφοιτήσει από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, και που ούτε σας κολακεύουν σαν μορφωμένους ανθρώπους αλλά ούτε είναι δυνατόν να αγνοηθούν, ας πάμε να δούμε  τις λεπτομέρειες της πρότασης σας και τα λέμε όλα μαζί στο τέλος.

Στο ενδιάμεσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην υπέρτατη πρόκληση που αναδύεται από το κείμενο της πρότασης σας και δεν μπορώ παρά να σας ρωτήσω ευθέως:

Ρε σεις τι πονηρό έχετε πάλι στο μυαλό σας;

Τι μας μαγειρεύετε πίσω από την πλάτη μας; Μας προτείνεται  διάλογο γλυκά-γλυκά για εγγραφή στο τεε, στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό σύλλογο των μηχανικών της χώρας (η επιτροπή ανταγωνισμού φταίει κε Σπίρτζη μου, όχι εγώ), και δεν μας αποκαλείται με τον νόμιμο επαγγελματικό μας τίτλο του Μηχανικού; Πενήντα τόσα χρόνια από την ίδρυση των σχολών μας;

Σας έταξαν τίποτα πάλι οι ξευτίλες οι πολιτικοί και είπατε να το εκμεταλλευτείτε;

Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε;

Σε τσομπαναρέους, μοντέλα ή χορεύτριες;

Δεν λέω βέβαια παίζει και το στόρυ του γιατρού με την νοσοκόμα που τόσο πολύ σας αρέσει. Ομολογώ ότι σε αυτό δεν είμαι αρνητικός με την προϋπόθεση ότι θα κάτσει ο πρόεδρος σας να του κάνω εγχείρηση προστάτη. Μπορεί να μην την πετύχω με την πρώτη αλλά σας υπόσχομαι θα κόψω ότι βρω.

Και για να σοβαρευτούμε εδώ λήγει και η απόπειρα σας για διάλογο μαζί μας.

Η πρόταση σας θεωρείται από την πλευρά μας σαν μη γενόμενη.

Όταν συμπεριλάβετε στην περιγραφή των αποφοίτων ΤΕΙ τον νόμιμο τίτλο του ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ που μας περιγράφει τότε να το δούμε ξανά. Πάρτε σοβαρά υπόψη σας δεν αποποιηθήκαμε καμία ιδιότητα μας όπως διακαώς ελπίζει ο συντάκτης της πρότασης σα και κυρίως ότι ποτέ δεν θα αποποιηθούμε τον τίτλο του Μηχανικού που γράφει το πτυχίο μας.

Μέχρι τότε δεν θέλουμε να σας ξέρουμε.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Β.6 Μεταβατικές διατάξεις - Σύστημα εξέλιξης των αποφοίτων ΤΕΙ
Με τη συγχώνευση των τμημάτων ΤΕΙ στα αντίστοιχα τμήματα των Πολυτεχνικών Σχολών προτείνουμε την ύπαρξη μεταβατικών διατάξεων για τους αποφοίτους και τους σπουδαστές των ΤΕΙ που θα περιλαμβάνουν:
Τη διατήρηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν σήμερα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο τελευταίος πρόεδρος του τεε τα δύο τελευταία χρόνια έχει κηρύξει ολόκληρη εκστρατεία για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και μάλιστα με τέτοια ένταση που αναγκάστηκα σε άρθρο μου το Δεκέμβρη του 2011 να του ευχηθώ ότι ελπίζω και του χρόνου να λέει και να υποστηρίζει τα ίδια (άρθρο μου εδώ). Το περιεχόμενο της πρότασης αυτής βέβαια είναι η πάγια πολιτική του τεε από το 1983 και μετά. 

Η απόφαση όμως του ΣτΕ με αριθμό 4917/2012 άλλα λέει. 

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας υποστηρίζει με τον ποιο επίσημο τρόπο ότι δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα και μάλιστα ότι το κράτος έχει καθυστερήσει πέρα του ευλόγου χρόνου να τα εκδώσει (γύρω στα 10 μόνο πέρασαν από τότε που καταργήθηκε το 2ο άρθρο του 318). Πέρα όμως από το δικαστήριο ούτε και εμείς, που μας θέλετε σαν την δεύτερη πλευρά του διαλόγου, πιστεύουμε ότι έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα μιας και το ζούμε καθημερινά αυτό δράμα (ναι δράμα είναι όσο και εάν δεν το καταλαβαίνετε εσείς των απεριορίστων). Και αφού οι  αντιλήψεις εκατέρωθεν φαίνεται να μην συμπίπτουν, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει θέμα διαλόγου. 

Παρόλα αυτά θα ήθελα να σας δώσω δυο-τρία παραδείγματα, κουβέντα να γίνεται:

Οι Υπομηχανικοί υπέγραφαν στατικά που τώρα πια με τις απαιτήσεις των νέων νόμων που εσείς φτιάξατε δεν γίνονται πια αποδεκτά. Είπα δεν γίνονται αποδεκτά όχι ότι η νέα γενιά των Τεχνολόγων Μηχανικών δεν μπορεί να τα κάνει.

Οι Υπομηχανικοί υπέγραφαν ανελκυστήρες που δεν μπορούν να υπογράψουν οι σημερινοί Τεχνολόγοι Μηχανικοί. Μια και δεν έγινε καμία επανάσταση στο χώρο αυτό αναρωτιέμαι γιατί δεν τους αφήνετε να το κάνουν.

Ας υποθέσουμε ότι τα στατικά σε μια 6-οροφη οικοδομή τα κάνει διπλωματούχος μηχανικός και είναι κατά την αγαπημένη σας ορολογία «ασφαλής». Στα αρχιτεκτονικά του τυπικού ορόφου, δηλαδή ένα σχέδιο για 6 ορόφους, τι το επικίνδυνο υπάρχει και δεν μπορεί να το υπογράψει Τεχνολόγος Μηχανικός;

Από αυτά τα ολίγα λοιπόν, που είναι η πραγματική εμπειρία που έχει ο κλάδος από εσάς, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι σας κάνει λοιπόν να πιστεύεται ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πρόταση;

Πως σας πέρασε από το μυαλό το ότι μπορούμε να δεχθούμε να χρησιμοποιούμε κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει.

Υιοθετώντας προς στιγμή την αγαπημένη ορολογία των μελών σας όταν αναφέρονται σε εμάς επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι το αγράμματος που μας χαρακτηρίζετε δεν σημαίνει και βλάκας. Άλλωστε η εποχή που οι ισχυροί μοίραζαν καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς (ή άσχετα νομοσχέδια για τα ΤΕΙ όπως έκαναν κατά καιρούς πολλοί κολλητοί σας υπουργοί) έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Τον καθορισμό ενός συστήματος εξέλιξης τους σε Διπλωματούχους Μηχανικούς.
Συγκεκριμένα προτείνουμε λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα σπουδών της σχολής που αποφοίτησαν (ΚΑΤΕΕ, ΣΕΛΕΤΕ, ΤΕΙ, ΑΤΕΙ, Σιβητανιδείου), την αποδεικνυόμενη επαγγελματική εμπειρία και την πιθανή κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου, τον καθορισμό συμπληρωματικών προγραμμάτων σπουδών δύο επιλογών, που θα οδηγεί στην απόκτηση διπλώματος:
Α. του επιστημονικού αντικειμένου του τμήματος που αποφοίτησαν, που θα αντιστοιχεί σε ακαδημαϊκά ισότιμο αλλά περιορισμένου εύρους της αντίστοιχης βασικής ειδικότητας διπλωματούχων Μηχανικών και
Β. του αντίστοιχου και ισότιμου με βασική ειδικότητα διπλωματούχου Μηχανικού.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά από άπειρες δηλώσεις των προέδρων του τεε έχουμε πια εμπεδώσει ότι το τεε είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους. Ελπίζω να μην το λέτε για μόστρα και να το εννοείτε κιόλας.

Ελπίζω δηλαδή, με άλλα λόγια να σεβόσαστε τους θεσμούς και του νόμους του κράτους όπως απαιτείται και από εμάς. Άλλωστε σε αυτό το νομικό πλαίσιο οφείλεται και η ίδια η ύπαρξη σας σαν τεε. Είναι λοιπόν περίεργο να αγνοείτε το γεγονός ότι οι τίτλοι που απονέμουν  τα ΤΕΙ, ανεξαρτήτως με ποιο άρθρο του Συντάγματος εννοούμε ότι έχουν αποκτηθεί, είναι ισότιμοι, ισοδύναμοι και συνεχείς από το 1983 που ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ μέχρι και σήμερα με τα ΤΕΙ του 2013. 

Και η ευνοϊκή για το τεε νομολογία του ΣτΕ που το εξυπηρέτησε στο «θάψιμο» μας άλλωστε τα τελευταία 25 χρόνια αυτό λέει κατά βάση. 

Για να επανέλθω λοιπόν ζητάτε διαχωρισμό ισοτίμων πτυχίων και κρίση τους με αδιαφανείς και άγνωστους όρους. Με απλά λαϊκά λόγια ζητάτε από συμπολίτες σας να παραιτηθούν των νόμιμων δικαιωμάτων τους (μιας ούτε εσείς  ούτε πολιτικός αλλά και κανένα δικαστήριο στον κόσμο δεν μπορεί να το κάνει  γιατί μιλάμε για παράνομη και αντισυνταγματική πράξη εάν γίνει από άλλους εκτός από τους δικαιούχους των δικαιωμάτων) για να τους κρίνει η κάστα  των ανθρώπων που τους κυνηγάει 50 χρόνια τώρα. Μισό και βάλε αιώνα δηλαδή.

Μια φράση έρχεται στο μυαλό μου και τίποτα άλλο: Μολών Λαβέ.

Όχι κόκκινη γραμμή. Κόκκινος έγινα ολόκληρος στο διάβασμα αυτής της απρέπειας.

Για να ηρεμήσουμε λέω να μην θυμηθώ επίσης τώρα ότι ο διαχωρισμός των πτυχίων ΤΕΙ είναι μια άλλη ακόμη αγαπημένη ιστορία των μελών σας προκειμένου να μας εξαφανίσουν αλλά δεν θα μπω στον πειρασμό γιατί θα χαλάσω τον συλλογισμό μου και τον διάλογο μας.

Υποθέτω λοιπόν, σαν θεσμικός φορέας που είστε, ότι δια νόμου εννοείτε ότι θα κριθούν τα πτυχία ΤΕΙ αναλόγως του νομοθετικού πλαισίου απόκτησης τους (ΚΑΤΕΕ του Ν. 298/79, ΤΕΙ του 1404/83, ΤΕΙ του 2916/01, ΤΕΙ του 3549/07, ΤΕΙ του 4009/12 και ούτω καθεξής, βάλτε τώρα που γυρίζει).
Να με συμπαθάτε για την πιθανή μου άγνοια αλλά δια νόμου να γίνει τέτοιο πράγμα δεν νομίζω ότι στέκει μια και η υπόθεση αφορά το «βγάζω νόμο σήμερα για να σας κρίνω σε βάθος 50 ετών».

Πότε ξανάγινε αυτό ρε λεβέντες του τεε;  Μας λέτε δηλαδή να ξεπεράσουμε το γεγονός του ότι αν και ζήσαμε μια κατεστραμμένη ζωή να αποποιηθούμε και των λιγοστών δικαιωμάτων που μας απέμειναν από την λεηλασία των επιτροπών εργασίας του τεε προκειμένου να μας κρίνουν αυτοί που μας κατέστρεψαν και που μας υποτιμούν ακόμη και με την πρόταση διαλόγου.  

Γιατί υποτίμηση είναι να διαβάζεις μια πρόταση όπου ο συντάκτης να αποκαλεί τους αποφοίτους των πανεπιστημίων με το νόμιμο τίτλο τους σαν διπλωματούχους μηχανικούς και τους αποφοίτους ΤΕΙ με το όνομα της σχολής παραλείποντας τον τίτλο του Μηχανικού.

Έτσι έχω την εντύπωση ότι οι αναδρομικές διακρίσεις για τα μάτια του τεε και μόνο θα δημιουργήσουν πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι η κίνηση αυτή φιλοδοξεί να λύσει. 

Κρίνοντας βέβαια και την κουβέντα και την χρονική συγκυρία που την ανοίξατε, παραβλέποντας και το Συνταγματικό θέμα που προκύπτει, έχοντας την εμπειρία από την δύσκολη σχέση μαζί  εσάς επιτρέψτε μου να σας απαριθμήσω κάποια θέματα που προκύπτουν από αυτή:

    Εμείς οι των ΤΕΙ (όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος όπως νόμιμα ορίζονται τα πτυχία ΤΕΙ και με την επιδοκιμασία, αν όχι την επικρότηση της νομολογίας του ΣτΕ παρακαλώ) περιμένουμε 30 χρόνια να αποκτήσουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Το «περιμένουμε» εσείς οι των απεριορίστων να το μεταφράσετε σε φτώχεια, προσβολή, υποβιβασμό, αναξιοκρατία, έλλειψη εκτίμησης από τον περίγυρο και πλήρη απουσία από την ζωή μας όλων αυτών των ανοησιών περί πολιτικών δικαιωμάτων που λέει το Σύνταγμα μας. 

    Έχουμε φάει στην μάπα, για να το πω λαϊκά φτώχεια μαύρη και καταραμένη την εποχή που όλη η υπόλοιπη Ελλάδα έτρωγε με χρυσά κουτάλια. Τα βλέπαμε τόσα χρόνια τα πλούτη και δεν μπορούσαμε να τα ακουμπήσουμε. 

     Για την ακρίβεια εσείς δεν μας αφήσατε να τα ακουμπήσουμε. 

    Ερχόσαστε εσείς λοιπόν, που με την στάση και τις πρακτικές σας μας απαξιώσατε και μας λέτε, σε εποχές κρίσης παρακαλώ, καθίστε τώρα να σας χωρίσουμε και να σας κρίνουμε όπως γουστάρουμε για να συνεχίσετε να πεινάτε όσοι «κριθείτε» «επιτυχώς» αφού μέσα στην κρίση ζούμε. 

      Εσείς τι λέτε; Όχι δημόσια. Μεταξύ σας. Υπάρχει περίπτωση να το δεχθούμε; Νομικά και πρακτικά.
     
     Βλέποντας με άλλο μάτι την πρόταση σας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι «καλή ρε παιδιά» αλλά άργησε 30 χρόνια. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι δεν είμαστε 22-χρονα που περιμένουν να γίνουν 23 όταν θα πάρουν επαγγελματικά δικαιώματα τα ΤΕΙ που αποφοιτήσαμε προκειμένου να ξεκινήσουμε την επαγγελματική ζωή μας όπως λέει αυτό το κουρέλι που κάπου άκουσα να το λένε Σύνταγμα. Ούτε για αυτούς που μιλάτε είναι οι  μόλις αποφοιτήσαντες. Η μεγάλη μάζα είναι απόφοιτοι πολλών χρόνων. Άρα το να εμφανιστεί ένα τεε, με προοδευτική σκέψη και πρόταση, δεν λέω, να πέσει φωτιά να με κάψει, κάποια στιγμή, όπως γίνεται με αυτή την πρόταση και να μας πει «ούπς, δεν έχετε δικαιώματα, ελάτε να σας εξετάσουμε, να σας χωρίσουμε και να πάρετε», όπως και να το εννοείτε,  ακούγετε πολύ, μα πάρα πολύ ειρωνικό στα αφτιά μας. Και να σας εξηγήσω τον λόγο. 
    
    Ας πούμε ότι με αυτή την πρόταση το τεε είναι ευχαριστημένο. 

   Έρχονται 75.000 απόφοιτοι ΤΕΙ, κάθονται να τους χωρίσουν σαν ζώα επί σφαγή και στο τέλος καταλήγουν να πάρουν κάποια, ακαθόριστα προς το παρόν δικαιώματα. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το τεε ικανοποιείται και βάζει στο μαντρί τους τεχνολόγους που τόσο αγαπάει και σκέπτεται. Αυτό για αύριο.  

    Οι λογαριασμοί όμως που έχουμε μεταξύ μας κρατάνε από το χθες των τελευταίων 30 χρόνων. Τον λογαριασμό το ότι το τεε μας κατέστρεψε την μια και μοναδική ζωή μας σε ποιόν να τον στείλουμε προκειμένου να ικανοποιηθεί και η δική μας πλευρά; Μιλάω για την αποζημίωση της απόφασης 4917/2012 και δεν θέλω να σας δω να κάνετε την πάπια σε αυτό το «λεφτό» θέμα.  

   Αντιλαμβανόσαστε πιστεύω ότι μας αναγκάσατε να ζήσουμε μια ζωή διαφορετική από αυτήν που αξίζαμε ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΙ ΑΞΙΖΟΥΜΕ

     Εκτός εάν κάποιοι  αιθεροβάμονες από εσάς νομίζουν ότι θα συμφωνήσουμε να μας χωρίσουν εκτός νόμου, να μας εξετάσουν χωρίς κανόνες, να μας κατατάξουν όπως γουστάρουν και μετά να πάτε εσείς στα σπίτια σας ήσυχοι ότι μας μαντρώσατε επιτέλους και εμείς να συνεχίσουμε να γλείφουμε τις πληγές μας. 

     Δεν ξέρω για τους άλλους συναδέλφους αλλά αποκλειστικά για τον εαυτόν μου αισθάνομαι αυτή την στιγμή την ανάγκη να δηλώσω ευθαρσώς ότι ζω σε σπίτι με πόρτα, περπατάω όρθιος, δεν κρεμιέμαι από δέντρα, κουρεύομαι και ξυρίζομαι τακτικότατα, μιλάω και γράφω λέξεις, που και που ρίχνω και κανένα αγγλικό do you like madam the Greece και τρώω μαγειρεμένο φαγητό. Άρα αποκλείεται να είμαι το ζώο που πιστεύει ο συντάκτης της πρότασης αυτής του τεε.
   
      Κάπου αναφέρετε και τον διαφορετικό τρόπο εισαγωγής των φοιτητών ΤΕΙ και των σπουδαστών των πολυτεχνείων. Εμένα μου κτύπησε στο μάτι ότι ευγενικά και σιωπηρά αναφέρεστε στο άλλο αγαπημένο σας επιχείρημα σας που αφορά την διαφορετικότητα στην συλλογή μορίων για την εισαγωγή στις σχολές μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. 

    Μην νομίζεται ότι θα αποφύγω την συζήτηση και την επιχειρηματολογία. 

     Αναγνωρίζω ότι όντως το ΕΜΠ έχει ψηλές βάσεις εισαγωγής. Κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Θα ήταν άδικο άλλωστε να του αρνηθούμε αυτή την διάκριση. Τι σχέση όμως έχουν με την βάση εισαγωγής στο ΕΜΠ οι επιτυχόντες στα άλλα πολυτεχνεία; Γιατί εάν θα πρέπει να καταμετρηθεί το άθροισμα των μορίων στις πανελλαδικές εξετάσεις προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την αρτιότητα και την εντιμότητα της πρότασης σας. Και φυσικά εννοώ ότι είναι δίκαιο μεν να αναγνωρίσουμε ότι οι βάσεις στο ΕΜΠ είναι στα κεραμίδια αλλά σε πολλά από τα περιφερειακά πολυτεχνεία οι βάσεις εισαγωγής των σπουδαστών τους είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές των κεντρικών ΤΕΙ, ειδικά τις χρονιές που πέφτουν οι βάσεις. Γιατί θα πρέπει να κριθούν οι των ΤΕΙ και όχι οι των περιφερειακών πολυτεχνείων αφού με την «αντικειμενική» βάση των μορίων είναι κατά πολύ κατώτεροι τους; Ή ακόμη χειρότερα, γιατί απόφοιτοι που πέτυχαν σε πολυτεχνικές σχολές με λιγότερα μόρια να έχουν απεριόριστα δικαιώματα όταν οι καλύτεροι τους δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ; (με το μπαρδόν αλλά αυτό λέει το ΣτΕ στην 4917/2012). Και τέλος-τέλος μια και για κρίση πτυχίων μιλάμε γιατί ο απόφοιτος του ΕΜΠ με 8,5 ας πούμε να έχει τα ίδια δικαιώματα με το απόφοιτο της Πάτρας ή και του ΕΜΠ ακόμη με 5,5.

     Είδα ότι γκρινιάζετε  για το ότι οι των ΤΕΙ παράγονται με μη ελεγχόμενη διαδικασία. Μαζί σας και εγώ. Απαράδεκτο. Η δική σας διαδικασία ας πούμε για τον διάλογο ότι είναι «τέλεια». Οι τρύπες όμως που έχει είναι μεγέθους γαλαξία. Πως ελέχθησαν και γιατί «πέρασαν» από το δικό σας «τέλειο» σύστημα οι κατά-δικοί σας αστοχήσαντες μηχανικοί στην Ρικομέξ, την Μαλακάσα, στον δρόμο της Τρίπολης, στα Τέμπη, στην γέφυρα της Ασπροβάλτας ; Και αυτά τα ολίγα για να μην επεκταθώ. Ποιες οι ποινές και πως και πότε ανακοινώθηκαν; Άρα για ποιο λόγο ελέγχετε, με ποιο απιοτέλεσμα και με πιο δημόσιο όφελος;

     Εξέταση για την άδεια επαγγέλματος. Συγνώμη για την δυσπιστία αλλά σαν γνήσιος Τειτζής δεν την καταλαβαίνω. Σας έρχονται οι απόφοιτοι των Ελληνικών πολυτεχνείων μετά από 5 χρόνια σπουδές, με περασμένα 64 εάν δεν κάνω λάθος μαθήματα, με πάρα πολλές εργασίες, περιοδικές εξετάσεις και μετά από όλα αυτά τους εξετάζεται και προφορικά μπας και έχει ξεφύγει τίποτα;  Για μένα δύο είναι οι πιθανοί λόγοι. Ή ότι η αντιγραφή πάει σύννεφο και μας το κρύβετε (το άρθρο μου για το τελείωμα του μπουρδέλου ΕΜΠ εδώ) ή ότι δεν έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες βαθμολόγησης των καθηγητών που διδάσκουν στα πολυτεχνεία. Και τα δύο ομολογουμένως είναι σημαντικά γεγονότα που έχουν διαφύγει της προσοχής του υπέροχου κατά τα άλλα κυρίου Τάσσιου. Πάντως εάν θα το σχολιάσω σαν άσχετος και αγράμματος Τειτζής θα το πιάσω από το τέλος. Πρακτικά. Όπως με έμαθαν τα δικά σας παιδιά που ήταν οι δικοί μου καθηγητές να σκέπτομαι. 

   Και εννοώ φυσικά ότι αφού ο Ελληνικός τεχνικός κόσμος έχει την ευτυχία να παράγει τέτοιας ποιότητας  μηχανικούς-εξεταστες αετούς στο τεε που σε μισή ώρα καταλαβαίνουν ελλείψεις 5-ετών αδιαίρετων σπουδών με εργασίες και διπλωματικές ανεπτυγμένες σε όλο το φάσμα της επιστήμης πως και καταδέχονται και συχνοτίζονται στο τεε κακομοιριάζοντας ειδικά τώρα με την κρίση και δεν πάνε να βγάλουν καμιά πατέντα, όχι μόνο να τα κονομήσουν αλλά να σωθεί και ο τόπος καλοί μου;

     Όχι τίποτα άλλο θα απαλλαγείτε και από το βάρος να βραβεύετε μαϊμού επιστημονικές επιτυχίες  και σύγχρονες υπατίες (σχετικό άρθρο μου εδώ).

     Αναφέρεστε και στην έλλειψη αδείας άσκησης του επαγγέλματος από πλευράς μας. Για να περιέχεται μια τέτοια ανακρίβεια σε πρόταση διαλόγου το βρίσκω επιεικώς αγενές και προσβλητικό. 

   Τόσα χρόνια εσείς δεν βολευόσαστε και διαβουλευόσαστε με Λαλιώτηδες,  Σουφλιάδες, Ξανθόπουλους, Σιφουνακηδες και τα άλλα τα παιδιά σας πίσω από κλειστές πόρτες; 

     Εσείς δεν παρακάμπτατε προεδρικά διατάγματα που δεν ήταν της αρεσκείας σας με απλές υπουργικές αποφάσεις; Εσείς δεν είσαστε που μας σπρώξατε στο περιθώριο; Αφού εσείς οι ίδιοι δεν το επιτρέψατε να εφαρμοστεί μια σχετική διαδικασία μπας και σηκώσουμε κεφάλι. 

     Τώρα τι ζητάτε; Τα ρέστα από τις δικές σας αστοχίες; 

      Ζητάτε από το θύμα=ΤΕΙ να πληρώσει το κόστος του βιαστή=τεε;
  
    Σήμερα στο τεε εγγράφονται και απόφοιτοι κολλεγίων τριετούς εκπαίδευσης. Γιατί αυτοί έχουν την επιλογή της εμπειρίας ή των εξετάσεων και thats all folks

   Εμείς, στην συντριπτική μας πλειοψηφία απόφοιτοι τετραετών ιδρυμάτων, γιατί καλούμαστε να διαλέξουμε μεταξύ της κουρτίνας Α, Β και Γ με κίνδυνο να πετύχουμε ζονγκ; 

     Έχετε μέλη ακόμη που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να χωρίζουν συμπολίτες τους σε κατηγορίες όπως τους υπαγορεύει το στενό προσωπικό τους συμφέρον;  Εάν η απάντηση μέσα σας είναι ναι επιτρέψτε μου να σας πω ότι θα μας βρείτε απέναντι σας για όσο χρόνο και αν χρειαστεί  προκειμένου να ανατραπεί αυτή η νοοτροπία. Ο ιδιότυπος «χορός» αυτός άρχισε τα Χριστούγεννα του 1959 με την πορεία των Υπομηχανικών Θεσσαλονίκη-Αθήνα και ακόμη κρατάει. Μπορεί να φεύγουν οι Υπομηχανικοί στην σύνταξη αλλά τα νέα παιδιά των ΤΕΙ συνεχίσουν τον «χορό» αυτόν. Και μάλιστα σαν άξιοι συνεχιστές του αγώνα που ξεκίνησε τότε και που έπνιξαν οι πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής. Τους βλέπετε άλλωστε μπροστάρηδες στα δικαστήρια με τις αγωγές που σας κολλάνε κάθε φορά. Και όχι μόνο αυτό. Άρχισαν οι καταδίκες σας. Μην το ξεχνάμε αυτό!
    
     Βλέποντας την καλή διάθεση του τεε να δεχθεί στην δύναμη του σαν μέλη Τεχνολόγους Μηχανικούς (αν και ντρέπεται να το ομολογήσει)  δεν μπορώ να μην αναπολήσω με νοσταλγία εκείνες τις υπέροχες εκθέσεις του μοναδικού κου Τάσσιου με βάση τις οποίες όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις του τεε μας πήραν στο κατόπι και δεν μας άφησαν ούτε νερό να πιούμε αλλά και ούτε και ανάσα να πάρουμε, που λέει ο λόγος. Υποψιάζομαι, για να μην πω ότι είμαι σίγουρος, ότι με αυτές μας θέλουν να μας κρίνουν και τώρα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ρε παλικάρια του τεε γιατί θέλετε ντε και καλά να αξιολογήσετε εμάς μόνο και όχι τα ανεπαρκή στελέχη σας; Κατά τον κο Τάσσιο πάντα βεβαίως-βεβαίως;  Το σχετικό άρθρο θα το βρείτε εδώ με τα σχόλια μου.
  
     Προγράμματα σπουδών δεν έχουν μόνο τα ΤΕΙ. Έχουν και οι δικές σας σχολές. Θα μας εξηγήσετε γιατί οι απόφοιτοι των δικών μας σχολών χρήζουν αξιολόγησης/διαχωρισμού και όχι των δικών σας όπου οι πολιτικοί μηχανικοί π.χ. των πολυτεχνείων που συγκοινωνιολόγοι σπουδάζουν  και απόφοιτοι 100 γνωστικών αντικειμένων αποφοιτούν με την κρίσιμη ειδικότητα του δομοστατικού πρώτη και καλύτερη στο πακέτο 100-σε-ένα; Αυτοί πότε θα κριθούν; Συγνώμη για την αγένεια αλλά σαν ολοκληρωμένη διαφημίζεται την πρότασης σας αυτή.
 
     Εμείς δεν λέω να κριθούμε. Κουβέντα να κάνουμε άλλωστε είναι το ζητούμενο. Οι απόφοιτοι σχολών της αλλοδαπής πότε θα κριθούνε; Και μην μας κάνετε πάσα στο ΔΟΑΤΑΠ ή σε άλλη υπηρεσία; Εσείς είσαστε ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους και εσείς θα πρέπει να δώσετε την απάντηση και μάλιστα μας σερβίρατε και ολοκληρωμένη πρόταση χωρίς να ρωτηθούμε. Αν δεν μπορείτε βέβαια θα πρέπει να φύγετε εσείς και να έρθουν άλλοι που μπορούν.  Κίνηση ιδιαίτερα επιβεβλημένη τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Για την ιστορία να σημειώσω ότι δεχόσαστε ανεπιφύλακτα (ή στην χειρότερη περίπτωση με την ευθύνη των άλλων) αποφοίτους σχολών άλλων χωρών οι οποίοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα σε γνωστικά αντικείμενα που δεν έχουν διδαχθεί ποτέ μα ποτέ.

Λες και την κρίσιμη στιγμή του σεισμού το κτίριο ρωτάει εάν ήταν τεχνολόγος ο μελετητής για να πέσει ή όχι.

Σαν παράδειγμα να σας αναφέρω αρχιτέκτονες κήπου που αποκτούν δικαιώματα του ηλεκτρολόγου, ναυπηγούς-λαμαριναδες που αποκτούν δικαιώματα  σε σταθμούς ενέργειας, μηχανικούς ιατρικών μηχανημάτων και γνώσεις ηλεκτρονικής που αποκτούν δικαιώματα  σε σταθμούς ενέργειας επίσης, πολιτικούς μηχανικούς-μπετατζήδες που αποκτούν δικαιώματα  στα ηλεκτρολογικά κλπ κλπ. Αυτοί όλοι πότε θα κριθούν πολυχρονεμένοι μας; Σε ποια πρόταση του θεσμοθετημένου αφέντη-συμβούλου του κράτους; Θα καταθέσετε και άλλη ολοκληρωμένη πρόταση προκειμένου από «παιδείας» να γίνει παιδείας ή θα κουραστούμε να περιμένουμε όρθιοι;

Αυτά λοιπόν τα ολίγα για την «ολοκληρωμένη» «πρόταση» σας για την «Ανώτατη» «Παιδεία».

Εμείς όμως οι των ΤΕΙ δεν την βλέπουμε. 

Διαβάζοντας την αντιληφθήκαμε ότι μας κάλεσαν σε γάμο όπου λείπει ο γαμπρός, τα πεθερικά, ο κουμπάρος, τα παρανυφάκια, ο νεωκόρος και οι καλεσμένοι. Την νύφη = ΤΕΙ είδαμε μόνη της και έτσι γάμος δεν γίνεται.

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά ο κύριος λόγος που σας απορρίπτουμε είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.

Και δεν είμαστε οι μόνοι που δεν σας πιστεύουμε. Τελευταία έχει αρχίσει να μην σας πιστεύει και το ΣτΕ.

Πήγαμε στην δίκη για την υπόθεση 4917/12 περιμένοντας να κόψουμε φάτσες δικαστών και να ακούσουμε τα κλασσικά που γράφουν οι του ΣτΕ τα τελευταία 25 χρόνια κατά των ΤΕΙ και δεν πιστεύαμε στα αφτιά μας.

Για να καταλάβετε το ΣτΕ δεν είναι κατά του ενιαίου επιμελητηρίου που τόσο πάλεψε να το ιδρύσει ο καλός σας φίλος ο κος Πανάρετος. Ίσα-ίσα μια τυχόν ίδρυση του θα έδινε λύση κατά τους δικαστές. Εσάς δεν εμπιστεύονται και δεν το θέλουν. Όπως ακριβώς και εμείς.

Ακούγαμε τι έλεγαν στην αίθουσα και τσιμπιόμαστε να δούμε ότι ήμασταν ξύπνιοι.

Για να καταλάβετε, ενώ δίκαζαν την παράλειψη της πολιτείας για την καθυστέρηση έκδοσης των ΕΔ των ΤΕΙ παραπονιόντουσαν στους εκπροσώπους της πολιτείας ότι τα ΤΕΙ τα δέχονται σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά όχι στην Ελλάδα και που αποτελεί βεβαίως το επίδικο θέμα άλλης δίκης, αυτής των συναδέλφων που προσέφυγαν με την αρχή της ισότητας.

Την πολιτεία την εκπροσώπησε το ΝΣΚ. Καλό θα ήταν να κάνετε μια κουβέντα μαζί τους όχι μόνο για να μάθετε το τι έγινε στην δίκη αυτή αλλά και για να πάρετε μια ιδέα για το ΣΩ.ΒΕ. που έρχεται τον Απρίλιο με την εκδίκαση της δίκης για τα τοπογραφικά.

Κλείνοντας, επειδή δεν είναι ευγενικό και σωστό να μείνουμε μόνο με την κριτική στην πρόταση σας θα σας αντιπροτείνω αυτό που μπορούμε να δεχθούμε για να το κουβεντιάσετε και εσείς και πάλι εδώ είμαστε. Δεν θα χαθούμε.

Η τακτική κατάσταση στην «ανώτατη» «παιδεία» κύριοι του τεε όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα έχει ως εξής:

1.       Το ΣτΕ έχει εκδώσει την απόφαση 4917/2001.
2.   Με την απόφαση αυτή καταδικάζεται η πολιτεία ότι έχει αργήσει πέραν του αποδεκτού να εκδώσει τα ΕΔ των ΤΕΙ.
3.   Το δίκαιο του αιτήματος αποζημίωσης έχει πια θεμελιωθεί σε αυτή τόσο αμετάκλητα όσο αμετάκλητες είναι οι αποφάσεις του ΣτΕ. Όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ.
4.  Αναγνωρίζει σαν δίκαιο ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, γεγονός που καταρρίπτει την πάγια θέση του τεε για το αντίθετο. Δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα έκπληξη όταν είδα να περιλαμβάνεται στην παρούσα πρόταση σας  ότι τα ΤΕΙ έχουν δικαιώματα. Πέρα από την ισχυρή απόδειξη  που μας δώσατε για το ποιο μέρος του σώματος σας γράφετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των ανώτατων συμπεριλαμβανομένων, μας αποδείξατε ότι ο μόνος θεσμός που σέβεστε είναι το τεε και τίποτα άλλο, δικαιώνοντας την επιτροπή ανταγωνισμού που μιλάει για σύλλογο επαγγελματιών.
5.  Ο υπουργός παιδείας βρίσκεται πια μπροστά στην απειλή μαζικών αποζημιώσεων. Σας το ξεκαθαρίζω από τώρα ότι σιωπηρά εργαζόμαστε να υποβάλουμε την μεγαλύτερη αγωγή αποζημιώσεων στην ιστορία του τόπου άξια του βραβείου Γκίνες. Να είσαστε σίγουροι για αυτό.  Και το τίμημα είναι το κόστος της ζωής που μας καταστρέψατε. Διαβάστε το επόμενο άρθρο μου.
6.  Με δεδομένο ότι η λύση Πανάρετου για ενιαίο τεε δεν περπατάει λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς το τ εε από το ΣτΕη μόνη εναλλακτική, που είναι έτοιμη και επεξεργασμένη κατά νόμο, είναι η πρόταση Ταλιαδούρου. Άλλωστε ήδη ο χρόνος του υπουργείου μετράει ανάποδα με όριο τον Απρίλη όταν θα εκδικαστούν τα τοπογραφικά.
7.   Με την προϋπόθεση ότι τα ΤΕΙ παίρνουν ΕΔ, έστω της πρότασης Ταλιαδούρου, τότε αυτά βρίσκονται εκτός τεε και με μια ΕΕΤΕΜ αναβαθμισμένη. Τότε το τεε χάνει ολοκληρωτικά το παιχνίδι και βρίσκεται απομονωμένο και χωρίς πόρους με το ΤΣΜΕΔΕ να φυλλοροεί μέρα με την μέρα.
8.   Με την πιθανή είσοδο των Τεχνολόγων στο τεε η διοικούσα του θα ελέγχει ένα 35% της αγοράς εργασίας στο επάγγελμα του μηχανικού που δεν έλεγχε στο παρελθόν και ταυτόχρονα ανακουφίζει το ΤΣΜΕΔΕ για τουλάχιστον τα επόμενα 25 χρόνια μιας και το σύνολο σχεδόν των αποφοίτων ΤΕΙ είναι σε παραγωγική ηλικία και οι εισφορές τους θα δώσουν το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζεται το Ταμείο προκειμένου να δίνει συντάξεις σε διπλωματούχους με χρημάτων των τεχνολόγων.
Μην νομίζεται ότι χαλάρωσα και δεν πρόσεξα ότι με αυτόν τον τρόπο θα χρηματοδοτήσουμε τους διώκτες μας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: Τα πτυχία ΤΕΙ είναι ενιαία, αδιαίρετα και ισότιμα. Το φωνάζει το ΣτΕ τα τελευταία 25 χρόνια που θυμάμαι και εμείς, όπως και ο πρόεδρος του τεε κος Σπίρτζης είμαστε υπέρ της εφαρμογής των δικαστικών α[ποφάσεων.. Δεχόμενοι την αρχή της διαφοράς των ετών σπουδών, όπως αυτή εφαρμόστηκε στην περίπτωση των κολλεγίων ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ τεε ΔΕΧΘΕΙΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ.
Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών Τεχνολόγου Μηχανικού προκειμένου να εγγραφούν στο τεε και να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα διπλωματούχου μηχανικού διαλέγουν είτε εξέταση για τους βιαστικούς είτε τριετή εμπειρία για τους ξέμπαρκους, ζωή να έχουν και 75.000 μας. Όπως ακριβώς δέχθηκε το τεε τους αποφοίτους κολλεγίων.


Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου απόκτησης εμπειρίας ή την επιτυχή εξέταση των μαθημάτων ο μηχανικός εγγράφετε στο τεε σαν διπλωματούχος μηχανικός με πλήρη δικαιώματα της ειδικότητας του όπως όλοι οι υπόλοιποι μηχανικοί του τεε παλαιάς κοπής.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

Ζητάμε δηλαδή να εφαρμοστεί και σε εμάς το δίκαιο που εφαρμόστηκε και για τους αποφοίτους των κολλεγίων και να αποκλειστούν οι διακρίσεις μεταξύ ακαδημαϊκά ισοτίμων τίτλων σπουδών. 

Στο τεε λέτε να μπούμε και δνε εννοείτε νομίζω ότι έχετε στο μυαλό σας το τηλεπαιχνίδι "Φτιάξτο μόνος σου".

Σε αντίθετη περίπτωση, κρατήστε το ΤΣΜΕΔΕ σας και τα δικαιώματα σας και αφήστε μας να τραβήξουμε τον δρόμο μας. 

Εμείς δικαιώματα αργά η γρήγορα θα πάρουμε με το ένα ή τον άλλο τρόπο. Μάθαμε να επιβιώνουμε έχοντας εσάς και τους φίλους σας του πολιτικούς στην πλάτη μας να μας κυνηγάτε.

Μπορούμε να  επιβιώσουμε και τώρα έστω και με τα δικαιώματα που θα πάρουμε.

Εσάς να δούμε. Εάν συνεχίσει να υπάρχει τεε.

Γεια σας.

Ένας αδούλωτος Μηχανικός.

Άντε ρε Δημόπουλε να σε δω πως θα τους απαντήσεις. Και αυτό γιατί σε βλέπω να απαντάς στο στυλ του κουραμπιέ  του Καραμανλή όταν του την έπεσε για το μακεδονικό ο Γκρούεφσκι . Με «Δεν συνάδει …» και άλλα κολωνακιώτικα δεν βγαίνει εδώ που είμαστε.